Funderingar – När vardagen blir ett ekorrhjul

Den här texten om ekorrhjul skrev jag ursprungligen till min blogg 2013.  Metaforen var lika sliten då som den är nu – men ämnet är fortfarande lika aktuellt och metaforen lika tydlig. 

Jag tänker att det är dags att vi tar oss själva på allvar och inser att vi är kompetenta nog att styra upp det här.

Så var så goda. Favorit i repris

#vardag  #stress  #självledarskap  #coaching 

Om ekorrhjul - Lejdeborn Hälsa & Utveckling AB

Så dyker det upp igen – ekorrhjulet. Den här gången i ett samtal med en god vän. Hos mig väcker alltid missnöje med en vardaglig situation en stark vilja att hjälpa och att förstå. Mitt yrke är trots allt mitt kall.

Ekorrhjulet är en så tydlig bild av en känsla. Det gillar jag! Men vad är det som gör att vår vardag helt plötsligt reduceras till ett springande? Vad hände med vår vardag – den som vi gillade?

Vi människor klarar mycket – långt mer än vad vi vanligen tror. På gott och ont. Vår kapacitet att töja oss är förbluffande. Egentligen är det kanske inte själva springandet som är problemet, utan upplevelsen av det. Vi orkar springa, annars skulle vi stanna. Energin är inte problemet, åtminstone inte inledningsvis.

Ekorrhjul är sällan lustfyllda eller särskilt inspirerande. Har vi otur blir de i längden destruktiva. Både livskvalitet och hälsa riskeras. Som vanligt är det svårt att befinna sig i metaforen och samtidigt ha distans till den. Vi behöver kliva ur bilden, om så bara för en kort stund, för att kunna tänka och känna efter.

Så här tänker jag – Det här kan inte enbart handla om att vi har för mycket att göra. För vi klarar mycket. Kanske är det istället så att vår vardag blir ett ekorrhjul för att sådant som är viktigt för oss har skalats bort. Det hinns inte med. Själva skalandet kan ta tid på sig, vilket gör att vi inte alltid är på vår vakt. Till slut är det som att vi själva inte riktigt får plats i vårt eget liv. Hade vår vardag försett oss med en tillfredsställelse av våra viktigaste behov och önskningar hade metaforen varit en annan.

Kanske är det så att lösningen därför i första hand inte behöver innebära att vi börjar med att titta på hur vi kan göra mindre, utan att vi istället tittar på vad det är som behöver stoppas tillbaka. Det är ju inte helt omöjligt att det i sin tur kommer att kräva att vi plockar bort något, men i vilket fall som helst behöver vi veta vad det är vi ska göra plats för.

Det är svårt att inte älska reflektion. Vilket fantastiskt verktyg. Några frön att fundera på för dig som springer – 

  • Vad är det som har skalats bort från ditt liv, din vardag, som gör att du känner så här?
  • Vad kan du göra för att stoppa tillbaka något av det som saknas?
  • Vad kommer det att innebära för din känsla av livskvalitet?

Kom ihåg att också en liten förändring kan leda till en stor känsla! 

Vill du tänka tillsammans?

Coaching är ett fantastiskt sätt att ta sig själv på allvar på. Både professionellt och privat. Att boka in en tid gör att det blir av.